Kina najveći investitor u Srbiji

Bez autora
Nov 21 2011

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošlog meseca potpisala Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji energetskih projekata, čija ukupna investiciona vrednost iznosi dve milijarde evra. U toku su pripreme za početak realizacije ovog projekta i to će biti prva kineska investicija te vrste u Evropi, koja je u toj zemlji izazvala veliko interesovanje.Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić, predvodi privrednu delegaciju Srbije u kojoj su predstavnici EPS i "Telekoma" u poseti provinciji Guandong u Kini.

Kina najveći investitor u SrbijiElektroprivreda Srbije (EPS) je prošlog meseca potpisala Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji energetskih projekata, čija ukupna investiciona vrednost iznosi dve milijarde evra.

U toku su pripreme za početak realizacije ovog projekta i to će biti prva kineska investicija te vrste u Evropi, koja je u toj zemlji izazvala veliko interesovanje. 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić, predvodi privrednu delegaciju Srbije u kojoj su predstavnici EPS i "Telekoma" u poseti provinciji Guandong u Kini.

Ministar je danas rekao da je privredna delegacija Srbije razgovarala sa kineskim partnerima o ulaganju u oblast proizvodnje telekomunikacione opreme i drugih visokih tehnologija.  Reč je o potencijalno izuzetno velikoj investiciji i očekuje se da bi pregovore o tome stručni timovi dveju zemalja mogli da završe već do kraja godine. Jeremić se u Guandongu sastao sa rukovodstvom te provincije i predstavnicima kompanija iz oblasti energetike i telekomunikacija koje su zainteresovane za investiranje u Srbiju.

Guandong važi za najbogatiju provinciju u Kini i ima 140 miliona stanovnika. Njen finansijski prihod prošle godine iznosio je približno 780 milijardi dolara, što je sedmina ukupnog prihoda Kine.

Ministar je ocenio i da je je realno očekivati da Kina naredne godine bude najveći strani investitor u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik